Orchideeën

De vlinderorchidee (Phalaenopsis)

Phalaenopsis (fal-en-OP-sis), Grieks voor “nachtvlinder”, is één van de vele geslachten behorend tot de Orchideeënfamilie (Orchidaceae).
Zijn natuurlijke biotopen bevinden zich in de tropische regenwouden van Azië, Nieuw–Guinea en Australië waar de plant als epifyt groeit in de bomen.

De vlinderachtige vorm van de bloemen heeft tot doel vlinders te lokken om op deze “eerder schalkse” manier bestuiving mogelijk te maken.

Verzorgingstips

 • Temperatuur
  De Phalaenopsis vraagt een ideale temperatuur van 20 tot 25°C.
 • Licht
  De vlinderorchidee vraagt veel licht maar verdraagt wel geen rechtstreeks zonlicht (zeker niet tijdens de zomermaanden) behalve misschien wat vroege ochtendzon achter een gordijn (max. 10 tot 12 % volle zon per dag). Een plaats op de vensterbank oostwaarts gericht is ideaal.
  Wanneer de bladeren vergelen kan dit een teken zijn van een teveel aan rechtstreeks zonlicht. Een te donkere standplaats veroorzaakt dan weer vroegtijdige bloemknopval en zeer donkergroene bladeren.
  Water
 • Gieten
  De orchidee niet gieten in het hart van de plant (rot en schimmels) maar wel op het potsubstraat. Het ideale gietwater moet lauw zijn met een pH van 6–7, regenwater op kamertemperatuur of flessenwater is uitstekend en is te verkiezen want kraantjeswater is te kalkrijk ! Haal de plant uit de sierpot, giet of dompel de plant. Laat het overtollig water weglopen en plaats de plant terug in zijn sierpot.

  Gieten doe je het best zo vroeg mogelijk op de dag en enkel als het potsubstraat droog aanvoelt en licht grijsverkleuring van de wortels vaststelt. Zeker van toepassing: liever niet te veel gieten! (als je twijfelt sla je best een gietbeurt over).

 • Luchtvochtigheid
  In zijn natuurlijke omgeving geniet de Phalaenopsis van 100% luchtvochtigheid. Daarom zullen de slagingskansen van het houden van deze orchidee afhangen van de luchtvochtigheid in uw huis. Ideale plaatsen zijn keuken, badkamer of zelfs de serre. De plant regelmatig benevelen en de pot op een brede schaal zetten gevuld met gebakken kleikorrels of grint, steeds voorzien van water (pot mag wel niet in het water staan) want op deze wijze verdampt het water onder de plant en krijgt men een hogere luchtvochtigheid in zijn onmiddellijke omgeving.
 • Bemesting
  De Phaelenopsis best via het gietwater bemesten. Plantenvoedsel met een meststofgehalte speciaal voor orchideeën kan in vloeibare vorm aangeschaft worden. Eind de lente of begin van de zomer (groeiseizoen) regelmatig bemesten, tijdens de wintermaanden of wanneer de planten in rust zijn minder.

Bloei bevorderen
Uitgebloeide planten worden enkele weken in een koudere plaats gezet (12°C) om zo nieuwe bloemvorming te stimuleren (liefst in de herfst)
Uitgebloeide bloeistengels worden teruggesnoeid tot op 3 knopen boven het blad. Uit deze bovenste slapende ogen ontstaan door de invloed van de snoei nieuwe bloeistengels of de zeldzame “keiki’s (kindplantjes)

Veel en lang genot van uw Phalaenopsis